Reisverslag: langlauftocht door Rondane – Noorwegen

Reisverslag: langlauftocht door Rondane – Noorwegen

Winter is calling us to Norway!

Een nieuw avontuur in de sneeuw was precies waar wij naar op zoek waren. We hadden beide nog nooit op langlaufski’s een trekking gemaakt. We kenden het langlaufen alleen van een paar rondjes op de uitgezette loipes en vonden dat gevoel van glijden heerlijk. Het leek ons een vlottere manier om door het besneeuwde landschap te bewegen dan op sneeuwschoenen en aangezien de noorderlingen deze vorm verkiezen, moest dat wel een goede keuze zijn.

Rondane en Dovre Nationaal Park

Wij zochten dan ook naar een goede beginnersroute met voldoende uitdaging. Bij mijn vrijwilligersvereniging Springreizen zijn er een aantal fanatieke tourlanglaufers, dus kopte ik bij hen aan. Roos verwees me door naar hun website (toerlanglauftochten.nl) met een ruime keus aan mooie toerverslagen en handige informatie. De keuze viel al snel op een doorkruising van Rondane in Zuid-Noorwegen.

Het viel ons niets tegen; het is een prachtige hoogvlakte met 10 toppen boven de 2000m, bos, meren en beekjes. De hoogtemeters “steil” omhoog waren wel een uitdaging met de slee die we voorttrokken, maar bijna alles is gelukt. We hebben op werkelijk prachtige plekken onze tent opgezet. En de doorgang tussen hoge wanden over een bevroren meer was echt spectaculair. Het weer geeft zo’n winterse tocht wel echt een extra dimensie: prachtige zonovergoten landschappen werden afgewisseld door sneeuwstormen waar je volledig ingepakt nog net een kiertje overhoudt om doorheen te kijken.

De route: In 8 dagen van Høvringen naar Hjerkinn

Winterkamperen: waar moet je op letten?

Wij hebben ervoor gekozen om te kamperen om zo volledig zelfvoorzienend te zijn. Met de tent op stap heeft zo zijn voor- en nadelen. Het grote voordeel: totale vrijheid. Je kan je tent opzetten waar en wanneer jij dat wil. Zo kan je op unieke plekken staan met grandioos uitzicht. Het grootste nadeel is simpel: je slaapt buiten en dat is een stuk minder comfortabel dan binnen. Wat komt er allemaal bij kijken?

Ten eerste heb je de juiste spullen nodig: een dikke winterslaapzak, matjes die de kou blokkeren, een goed ventilerende tent, en natuurlijk warme kleding. Overdag tijdens het skiën blijf je gemakkelijk warm omdat je in beweging bent, maar zodra je daarmee stopt koel je snel af. Je hebt dus echt laagjes nodig die je lichaamswarmte vasthouden, zoals een dikke donsjas.

Ten tweede ben je na je tocht nog niet ‘klaar’, je kan niet aanschuiven bij een brandende kachel en uitrusten. Eerst moet je je kamp opbouwen. Wij moesten elke dag eerst een goed sneeuwvlak platstampen met onze ski’s of uitgraven (afhankelijk van de sneeuw) zodat we de tent konden opzetten. Dit is een behoorlijk intensieve bezigheid (dus koud krijg je het niet 😉). Ook maak je een wc-plek waar je uit de wind zit en op je sloffen naartoe kan.

Als de tent staat en de bedjes gespreid zijn, ga je sneeuw smelten om je vochtverlies van de dag mee aan te vullen. Dit is een tijdrovend werkje, want je hebt én water nodig om direct te drinken, maar ook om mee te koken en om ’s avonds nog wat te drinken. Dit proces herhaalt zich in de ochtend.

Maar de extra moeite was het voor ons helemaal waard! We hebben op prachtige plekken gestaan en het is ook ontzettend gaaf om back-to-basic te gaan en verantwoordelijk te zijn voor je eigen overleving. Eerlijk is eerlijk, de hut was ook een erg welkome afwisseling, zeker toen het weer zo slecht was.

Met de tent tussen de berken in Rondane Noorwegen
Toilet uitgraven naast de tent

Meer info

Wil je meer informatie over toerlanglaufen, wat erbij komt kijken en hoe je je goed kan voorbereiden? Je mag ons benaderen, maar kijk vooral ook op de website toerlanglauftochten.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *