Pirin National Park
Trektocht langs berghutten - Bulgarije ****

Vihren, troon van de stormgod Perun
Op deze trekking doorkruizen we het Pirin National Park in Bulgarije. Het is een uitdagende tocht met veel hoogtemeters en zeer afwisselend terrein: blokkenvelden, luchtige graatjes en wat (makkelijk) klauterwerk, maar ook paden door bos, almen en langs riviertjes. De tocht laat je uitgebreid kennis maken met alle facetten die dit gebergte te bieden heeft. Zo beklimmen we hoge spitse bergtoppen, waarvan Vihren – troon van de God Perun – de hoogste is. We trekken door twee natuurreservaten met een rijke flora en fauna en langs vele gletsjermeren. We eindigen de tocht bij de Pyramides van Melnik en het pittoreske wijnstadje Melnik zelf.
Hoogtepunten:
- twee natuurreservaten: Bayuvi Dupki-Dzhindzhiritsa & Yulen
- bruine beer, wolf, steenarend en schildpadden
- Vihren 2914m
- Melnik Pyramides


UNESCO Werelderfgoed: spitse bergtoppen en gletsjermeren
Het Pirin gebergte ligt in het zuidwesten van Bulgarije en behoort sinds 1983 tot het UNESCO Werelderfgoed en is ruim 40.000 hectare groot. In het park liggen twee natuurreservaten om de zeldzame en endemische soorten te beschermen. Het park heeft ruige bergtoppen, gletsjermeren en bijzonder oude bomen van wel 1300 jaar oud. Het park telt 60 toppen boven de 2500m, maar Vihren is met 2914m de hoogste top en tevens de een-na-hoogste top van Bulgarije. Ook liggen er wel circa 180 gletsjermeren en ontspringen er veel beekjes. Het diepste en grootste meer is het Popovo meer van wel bijna 30m diep.
Het is een zeer afwisselend landschap dat gevormd is in verschillende geologische perioden waardoor de bergen uit meerdere soorten steen zijn opgebouwd: kalk, graniet en zandsteen. Dit zorgt weer voor een grote soortenrijkdom. Er groeien veel boomsoorten: zilverspar, fijnspar, berg-den, Bosnische den (de oudste heet Baykushevata Mura en is ruim 1300 jaar oud), Macedonische den en taxus. Ook komen er veel zeldzame en endemische planten voor waaronder de edelweiss, papaver en gele gentiaan. Qua fauna is er veel te zien: er leven gemzen, edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen, boommarters, maar ook de bruine beer, wolf, jakhals en wilde kat. Er zijn veel vogels te spotten, zoals de steenpatrijs, Alpenkauw, notenkraker, steenarend, hazelhoen en de drieteenspecht. Ook leven er veel verschillende soorten reptielen, waaronder de Griekse landschildpad, amfibieën, zoals de vuursalamander en de graskikker en is het een waar paradijs voor vlinders en libellen.
Het klimaat wordt in het zuidwesten sterk beïnvloed door de Middellandse zee met veel warme lucht, toch hebben we daar op hoogte in de bergen weinig last van. De bergen creëren een microklimaat met gemiddeld 13°C op 2000m hoogte. Augustus is een zonnige en droge maand met weinig wind. Echter blijven de bergen onvoorspelbaar, dus hitteonweer met een flinke bui kan zeker voorkomen.
Deze reis is voor iedereen met een goede basisconditie en wat doorzettingsvermogen goed te doen. De dagtochten zijn tussen de 4 en 8 uur, met mogelijkheden tot extra topjes en extra lussen op een aantal dagen. Zo kan je op sommige dagen zelf kiezen of je de dag langer maakt of wat meer rust pakt. Lange dagen blijven er wel inzitten. Qua hoogtemeters gaan we veel heen en weer, over passen en topjes. Verder komen we technisch terrein tegen (blokkenvelden, graatjes en gruis), maar dit is niet elke dag de hele dag. Hoogtevrees is niet handig, zeker niet op de Koncheto-graat, maar je zal er niet elke dag last van hebben.
We lopen elke dag tussen de 4 en 8 uur met flink wat hoogtemeters. De eerste dag voert ons door het hart van het Bayuvi Dupki-Dzhindzhiritsa reservaat waar veel verschillende vogels leven, maar ook de bruine beer en wilde zwijnen. Door het bos lopen we langzaam omhoog naar de sub-alpiene zone. Het landschap wordt hier meer open met grasland en jeneverbesstruiken.
De tweede dag lopen we op hoogte, langs mooie topjes en over de Koncheto Graat, een marmeren graat van 400m lang en 50-100cm breed die naar de top van de Kutelo (2908m) leidt. Met een 500m verticale wand eronder, zijn we maar wat blij met de staalkabels. Met uitzicht op de imposante noordwand van de Vihren klauteren we over blokken weer naar beneden richting de Banderitsa hut waar een beroemde Bosnische den staat van meer dan 1300 jaar oud, één van de oudste bomen in Bulgarije.
De derde dag beklimmen we met lichte tas de hoogste berg van de Pirin, de Vihren van 2914m. Geografisch is de oostwand van de Vihren een interessante plek omdat het een contactzone waar blokken graniet en kalk zij aan zij liggen. Hierdoor is er ook een rijke variatie aan alpiene planten zoals verschillende varianten van de steenbreekfamilie, de voorjaarsgentiaan, alpiene aster en fleurige vlassoorten. Onderweg naar de Vihrentop komen we door het dramatische keteldal Golyam Kazan waar Europa’s meest zuidelijke gletsjer ligt. We zullen af en toe onze handen moeten gebruiken, maar beloond worden we met mooie panorama’s rondom. Met goed weer kunnen we zelfs Griekenland en Macedonie zien liggen. De weg naar beneden is steil en soms wat glad door de erosie, dus concentratie is vereist. ’s Middags kunnen we relaxen in de hut.
Op dag 4 komen we langs de Banderitsa gletsjermeren en het Yulen Reservaat. Het reservaat is opgericht om de mix van bos, sub-alpiene en alpiene ecosystemen te behouden met de daarin zeldzame planten en dieren. Er zijn meer dan 700 soorten grotere planten en ook de bruine beer, wolf en Balkangems. Het terrein verandert van blokken naar een zachtere ondergrond, wat meer begroeid en langzaam aan komen we ook weer tussen de Macedonische Dennen terecht en kunnen we genieten van het gekwetter van de vogels. De vele gletsjermeren van de Demyanitsa vallei staan bekend om de graskikkers. Misschien kunnen we een duik maken tussen de vrolijke kwakers.
Het grootste deel van dag 5 lopen we weer aan de rand van het Yulen Reservaat, eerst rustig langs de rivier Valyavitsa door bos dan langs weer rotsiger en open. We komen langs vele gletsjermeertjes. Het grootste en tevens diepste meer, Popovo Ezero, heeft een klein eiland in het midden. Volgens de legende heeft een priester zichzelf in het meer gegooid nadat zijn dochter gekidnapt was door een Turkse landheer. Zijn hoed is blijven drijven en zo heeft het meer de bijnaam “priester’s meer” gekregen. Het is een mooie pauzeplek waar we op zoek kunnen gaan naar een verborgen waterval. Van hieruit moeten we flink klimmen om weer de hoofdkam in te komen naar de hoogst gelegen hut in Bulgarije: Zaslon Tevno op 2515m.
De volgende ochtend beklimmen we eerst een nabijgelegen topje om te genieten van de zonsopkomst of we lopen een rondje vanaf de hut om een ochtendduik te nemen in één van de kleine meertjes. Dit zijn onze laatste uurtjes in het hoge gedeelte van de hoofdkam van het Pirin massief. We beginnen aan onze trek weer uit de bergen met een korte klim over een hoge col, dan steil naar beneden door de lange u-vormige gletsjervallei van de Demirpakiyska Reka. Het is een mooie rustige daling langs de rivier met kleine watervalletjes met de hoge toppen van de hoofdkam aan beide zijden.
De laatste dag is een mooie afsluiter langs de Pyramides van Melnik, de Elijah kapel en het Rozhen Klooster. Het is een lange etappe die de bergen achter zich laat om een geheel nieuw landschap binnen te treden van laag struikgewas en heuvels en graatjes van zandsteen. Ook de hitte zullen we op deze hoogte meer meekrijgen. Een groot gedeelte lopen we door de krochten van de Melnik Pyramides, een soort labyrint van richels en kloven van zandsteen. Hier zijn wederom veel verschillende vlinders en vogels te bewonderen. En met een beetje geluk kunnen we ook de Griekse landschildpad, de Moorse landschildpad en andere reptielen spotten. Melnik zelf is een ideaal eindpunt om weer even bij te komen. Het heeft een prachtige ligging, maar staat ook bekend om z’n wijn. Melnik heeft ook vele interessante architectonische en archeologische plekken.
De precieze uitvoering van het programma kan altijd beïnvloed worden door de weersvoorspelling, actuele informatie over het terrein, onverwachte veranderingen m.b.t. accommodaties en de fysieke en technische mogelijkheden van de deelnemers.
In het Nationaal Park slapen we in berghutten van de Bulgarian Hiking Association. Deze hutten zijn niet te vergelijken met de Oostenrijkse of Zwitserse “berghotels”. De comfort-standaard is verschillend per hut. Dekens en beddengoed zijn inbegrepen, maar het “matras” kan ook uit een opgevouwen deken bestaan. Wij denken eraan zelf een matje mee te nemen. Hierover hoor je meer tijdens de voorbespreking. Stel je er verder ook op in dat de toiletten en wasgelegenheden vaak buitenshuis zijn.
In de hutten eet je meestal wat de pot schaft en dat is afhankelijk van de aanvoermogelijkheden. De typisch Bulgaarse keuken is een mengelmoes van Turks, Grieks en Slavische invloeden. Salade, rijst, aardappel, worst, kazen kunnen allemaal voorbij komen.
Terug naar de basis dus, maar dat hoort bij de charme van een minder toeristisch gebied!
Verzamelpunt: 14 augustus rond 19 uur bij het guesthouse in Raslog.
Heenreis: Er vliegen verschillende maatschappijen op Sophia. Je komt om 12:45 of 14:30 aan op Sophia airport. Daarna ga je naar het centrum met een shuttlebus of de metro (9min). Daar pak je de bus naar Razlog (2,5 uur, 7 euro), die gaat elk uur. Als je de bus neemt van 16:20, ben je om 18:50 in Razlog. Eerder kan natuurlijk ook.
Terugweg: Er gaat een directe bus van Melnik naar Sophia om 6h10, die doet er 4 uur over. De rit kost rond de 8 euro. Vanuit Sophia neem je de shuttle naar het vliegveld (9min).
Prijsindicatie: Een retourvlucht Schiphol-Sophia kost ongeveer € 350,- inclusief bagage.
Boek de (vlieg)tickets pas als de reis op gegarandeerd vertrek staat. Tijdens de voorbespreking zullen we de lokale reismogelijkheden bespreken en coördineren. Ookvkunnen we afspraken maken over het samen opreizen.
Heb je vragen over de aan- of afreis en/of heb je hulp nodig bij het boeken, stuur ons dan een mail: info@bergbeleving.nl.
Handige website om je reis te regelen:
- overzicht: Rome2Rio
- trein: treinreiswinkel of Deutsche Bahn
- bus: flixbus
- auto: ANWB routeplanner
- vliegtuig: skyscanner
Prijs: € 950,-
Inclusief: professionele begeleiding door IML; reddingsmateriaal; 6x overnachting in berghutten op basis van halfpension; 2x overnachting in guesthouses incl. ontbijt; voorbespreking.
Exclusief: persoonlijke uitrusting; vervoer; lunch en snacks; diner in Bansko en Melnik; passende reisverzekering (verplicht); annuleringsverzekering (optioneel).
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).
Datum: 14 t/m 22 augustus 2021 (9 dagen)
Datum voorbespreking: n.t.b.
Aantal deelnemers: De reis gaat door bij minimaal 4 deelnemers. Maximum groepsgrootte 14 (inclusief 2 begeleiders).