Pirin National Park

Trektocht langs berghutten - Bulgarije ****

Vihren, troon van de stormgod Perun

Op deze trekking doorkruizen we het Pirin National Park in Bulgarije. Het is een uitdagende tocht met veel hoogtemeters en zeer afwisselend terrein: blokkenvelden, luchtige graatjes en wat (makkelijk) klauterwerk, maar ook paden door bos, almen en langs riviertjes. De tocht laat je uitgebreid kennis maken met alle facetten die dit gebergte te bieden heeft. Zo beklimmen we hoge spitse bergtoppen, waarvan Vihren – troon van de God Perun – de hoogste is. We trekken door twee natuurreservaten met een rijke flora en fauna en langs vele gletsjermeren. We eindigen de tocht bij de Pyramides van Melnik en het pittoreske wijnstadje Melnik zelf.

Hoogtepunten:

UNESCO Werelderfgoed: spitse bergtoppen en gletsjermeren

Het Pirin gebergte ligt in het zuidwesten van Bulgarije en behoort sinds 1983 tot het UNESCO Werelderfgoed en is ruim 40.000 hectare groot. In het park liggen twee natuurreservaten om de zeldzame en endemische soorten te beschermen. Het park heeft ruige bergtoppen, gletsjermeren en bijzonder oude bomen van wel 1300 jaar oud. Het park telt 60 toppen boven de 2500m, maar Vihren is met 2914m de hoogste top en tevens de een-na-hoogste top van Bulgarije. Ook liggen er wel circa 180 gletsjermeren en ontspringen er veel beekjes. Het diepste en grootste meer is het Popovo meer van wel bijna 30m diep.

Het is een zeer afwisselend landschap dat gevormd is in verschillende geologische perioden waardoor de bergen uit meerdere soorten steen zijn opgebouwd: kalk, graniet en zandsteen. Dit zorgt weer voor een grote soortenrijkdom. Er groeien veel boomsoorten: zilverspar, fijnspar, berg-den, Bosnische den (de oudste heet Baykushevata Mura en is ruim 1300 jaar oud), Macedonische den en taxus. Ook komen er veel zeldzame en endemische planten voor waaronder de edelweiss, papaver en gele gentiaan. Qua fauna is er veel te zien: er leven gemzen, edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen, boommarters, maar ook de bruine beer, wolf, jakhals en wilde kat. Er zijn veel vogels te spotten, zoals de steenpatrijs, Alpenkauw, notenkraker, steenarend, hazelhoen en de drieteenspecht. Ook leven er veel verschillende soorten reptielen, waaronder de Griekse landschildpad, amfibieën, zoals de vuursalamander en de graskikker en is het een waar paradijs voor vlinders en libellen.

Het klimaat wordt in het zuidwesten sterk beïnvloed door de Middellandse zee met veel warme lucht, toch hebben we daar op hoogte in de bergen weinig last van. De bergen creëren een microklimaat met gemiddeld 13°C op 2000m hoogte. Augustus is een zonnige en droge maand met weinig wind. Echter blijven de bergen onvoorspelbaar, dus hitteonweer met een flinke bui kan zeker voorkomen.

Foto's