High Highland Way - Schotland

Kampeertrektocht***** - 16 t/m 24 april 2022

Munro bagging boven de West Highland Way

“De High Highland Way in Schotland is één van de mooiste trekkings die ik ooit gedaan heb”, aldus Schotland-expert Werrie. De dramatische landschappen en stilte in de heuvels lokken ons naar prachtige wildkampeerplekjes weg van de bewoonde wereld. We lopen etappes van de hoge variant van de West Highland Way, over de toppen van zo’n 20 munro’s met de Ben Nevis als klap op de vuurpijl. Een mooie score voor de Schotse nationale sport ‘munro bagging’.

Hoogtepunten:

Door weer en wind van Tyndrum naar de Ben Nevis

Onze tocht loopt door de Schotse Hooglanden wat voornamelijk bestaat uit rotsen, veen- en heidegrond. In de ijstijd zijn er langgerekte dalen en diepe meren (lochs) ontstaan waar de grillige granieten toppen bij afsteken. Schotland heeft in totaal 282 munro’s, bergen boven de 3.000 feet (914,4m). De Ben Nevis torent boven allen uit met z’n 4.411 feet (1345m). Vergeleken bij de Alpen zijn ze niet hoog, maar deze heuvels moeten zeker niet onderschat worden. Veel routes en paden liggen erg afgelegen, dus je moet volledig van jezelf op aan kunnen. 

Ook kan het weer plotsklaps omslaan, denk aan mist, regen, sneeuw, harde wind. Zo kan een relatief makkelijke berg een ware uitdaging worden. Schotland kent een gematigd zeeklimaat en staat erom bekend erg nat te zijn, vooral dicht bij de Atlantische Oceaan in het westen. Mei en juni zijn de droogste maanden en hebben gemiddeld de meeste uren zonneschijn per dag. April en mei zijn een goede optie, omdat er dan nog niet teveel midges (kleine vliegjes) zijn, maar mei is wel populair onder de wandelaars. Eind april is voor ons dus ideaal!

Foto's