High Highland Way - Schotland
Kampeertrektocht***** - 16 t/m 24 april 2022

Munro bagging boven de West Highland Way
“De High Highland Way in Schotland is één van de mooiste trekkings die ik ooit gedaan heb”, aldus Schotland-expert Werrie. De dramatische landschappen en stilte in de heuvels lokken ons naar prachtige wildkampeerplekjes weg van de bewoonde wereld. We lopen etappes van de hoge variant van de West Highland Way, over de toppen van zo’n 20 munro’s met de Ben Nevis als klap op de vuurpijl. Een mooie score voor de Schotse nationale sport ‘munro bagging’.
Hoogtepunten:
- wildkamperen op de mooiste plekjes
- Ben Nevis beklimming
- 20 munro's - goede start voor 'munro bagging'
- natuurschoon gecombineerd met Schotse pub-cultuur
- wandelen in niemandsland

Door weer en wind van Tyndrum naar de Ben Nevis
Onze tocht loopt door de Schotse Hooglanden wat voornamelijk bestaat uit rotsen, veen- en heidegrond. In de ijstijd zijn er langgerekte dalen en diepe meren (lochs) ontstaan waar de grillige granieten toppen bij afsteken. Schotland heeft in totaal 282 munro’s, bergen boven de 3.000 feet (914,4m). De Ben Nevis torent boven allen uit met z’n 4.411 feet (1345m). Vergeleken bij de Alpen zijn ze niet hoog, maar deze heuvels moeten zeker niet onderschat worden. Veel routes en paden liggen erg afgelegen, dus je moet volledig van jezelf op aan kunnen.
Ook kan het weer plotsklaps omslaan, denk aan mist, regen, sneeuw, harde wind. Zo kan een relatief makkelijke berg een ware uitdaging worden. Schotland kent een gematigd zeeklimaat en staat erom bekend erg nat te zijn, vooral dicht bij de Atlantische Oceaan in het westen. Mei en juni zijn de droogste maanden en hebben gemiddeld de meeste uren zonneschijn per dag. April en mei zijn een goede optie, omdat er dan nog niet teveel midges (kleine vliegjes) zijn, maar mei is wel populair onder de wandelaars. Eind april is voor ons dus ideaal!
Deze tocht is voor de ervaren trekker met een goede conditie. Je moet kunnen doorzetten en een uitdaging aan willen gaan. Weet jij van jezelf of je vrij gemakkelijk 6 à 7 uur kan lopen met een zware rugzak op? We leggen elke dag tussen de 12 en 17 km af met gemiddeld 1300m stijgen en dalen. We lopen over paden, maar ook over ongebaand terrein. We moeten geregeld onze eigen route zoeken door het landschap, heuvel op en af, langs topjes, graatjes en over heel veel graspollen. Op zoek naar een geschikte bivakplek moeten we soms wat langer lopen of moeten er een paar op zoek gaan naar water. Dan is het tenten opzetten en samen koken. Alle taken worden in de groep verdeeld zodat iedereen voor de avond een fijne slaapplek en een lekkere avondmaaltijd heeft.
Wij lopen deze week van Tyndrum naar Fort William. Vanaf de camping trekken we meteen de bergen in voor onze eerste munro’s: de Beinn Dorain, Stob Ghabar en Meall a Bhuiridh. Aan het eind van de middag zoeken we een mooie plek uit om onze tent op te slaan en eten te koken. Na twee nachten bivakken, dalen we af naar de camping. Hier kan desgewenst een rustdag gehouden worden, maar we kunnen ook een topje beklimmen, bijvoorbeeld de Binnein Mor. In het dorp is ook een leuke pub waar we ons kunnen onderdompelen in de typische Schotse gezelligheid. Samen tafelen en genieten van een biertje in de pub is een leuke afwisseling en hoort zeker ook bij de Schotland Beleving.
Weer uitgerust en bepakt met nieuwe voedselpakketten beginnen we aan de tweede fase van de tocht. We lopen over een mooie graatroute door de Oostelijke Mamores, over en langs de toppen van Sgorr an Lubhair (1001m) en Am Bodach. Spectaculair! Daarna gaan we verder via Stob Ban (999m) en Mullach nan Coirean (939m). Van hieruit lopen we over de noordelijke berggraat naar het dal van de Glen Nevis.
De laatste dag is de koningsetappe, 14km en 1250m stijgen en dalen; we gaan de Ben Nevis beklimmen via de Carn Mor Dearg ridge en via de normaalroute weer naar beneden. Een lange tocht, maar zeker de moeite waard!
De precieze uitvoering van het programma kan altijd beïnvloed worden door de weersvoorspelling, actuele informatie over het terrein, onverwachte veranderingen m.b.t. accommodaties en de fysieke en technische mogelijkheden van de deelnemers.
We slapen heerlijk in de frisse buitenlucht. Ongeveer 3 à 4 nachten op een camping en 4 à 5 nachten in het wild. De camping in het midden van de tocht geeft ons ruimte om de keuze te maken tussen een rustdag of een dagwandeling. We kunnen er ook voor kiezen om 1 nacht op de camping te staan, maar dat bekijken we ter plaatse.
We verzamelen op de camping in Tyndrum en zoeken hier een gezellige pub uit om te eten. Dan gaan we 2 nachten wildkamperen en koken ons eigen potje. De volgende 2 nachten zijn op de camping (tenzij we het plan aanpassen). Hier kunnen we kiezen wat we doen qua eten. Daarna gaan we weer 2 nachten wildkamperen en genieten van onze eigen maaltijden. De laatste nacht slapen we op de camping in Fort William en doen we een afsluitend diner in een plaatselijke pub.
Het uit eten gaan komt voor eigen rekening en de maaltijdpakketten zullen wij zorgvuldig voorbereiden. Dit zijn 3-gangen maaltijden met voorgerecht, hoofdgerecht en toetje. Je zal versteld staan hoe lekker je kan koken op een brander!
Verzamelpunt: Tyndrum
Heenreis
Er zijn verschillende reismogelijkheden. Je kan met de auto gaan, met de boot of een combi, of met het vliegtuig en lokaal OV. De Caledonian Sleeper is ook een leuk alternatief. Op Rome2Rio zie je (bijna) alle opties onder elkaar.
Auto: Met de auto kan je naar IJmuiden rijden en daar de boot nemen om 17h30 om ’s morgens aan te komen in Newcastle. Dan is het nog ongeveer 4 uur rijden naar Tyndrum. Het is een mooie route door de heuvels.
Een goedkopere optie is om met de auto naar Calais te rijden, daar de boot of trein te nemen (met de auto) en vanaf Dover naar Tyndrum te rijden. Een ware roadtrip.
Trein en/of bus: Met de Eurostar-trein kan je in 4h13 van Amsterdam naar Londen reizen en dan met de regionale trein via Glasgow of Edinburgh naar Tyndrum. De reis duurt in totaal 12,5 – 13 uur.
Vanaf Londen, Edinburgh of Glasgow kun je ook met de nachttrein Caledonian Sleeper – Highlander Route naar Upper-Tyndrum.
Je kan ook met OV naar IJmuiden, overnachten op de boot en vanaf Newcastle met OV verder reizen naar Tyndrum. Van Newcastle reis je in 5,5 -6,5 uur via Edinburgh of Glasgow naar Tyndrum Lower.
Vliegtuig: Niet de meest milieuvriendelijkste optie, maar wel het snelste: met het vliegtuig naar Glasgow en dan met de Citylink-bus in 1,5 uur naar Tyndrum. (reistijd ongeveer 6 uur) Je kan ook vliegen op Edinburg en dan met de tram en trein in ongeveer 3,5 uur naar Tyndrum Lower. (reistijd ongeveer 8 uur)
Terugreis
Vanaf Fort William kan je makkelijk met OV terugreizen naar Tyndrum (1,5 uur), Newcastle, Edinburg of Glasgow. De snelste optie naar Glasgow Airport is met de bus. Met de Caledonian Sleeper kan je ook in Fort William opstappen en weer richting Londen gaan.
Welke optie je ook kiest, boek op tijd want daarmee kan je veel geld besparen.
Heb je vragen over de aan- of afreis en/of heb je hulp nodig bij het boeken, stuur ons dan een mail: info@bergbeleving.nl.
Handige websites om je reis te regelen:
- Citylink-bussen: www.citylink.co.uk
- Schotse treindienst: www.scotrail.co.uk
- Caledonian Sleeper: www.sleeper.scot
- overzicht: Rome2Rio
- trein: treinreiswinkel of Deutsche Bahn
- bus: flixbus
- auto: ANWB routeplanner
- vliegtuig: skyscanner
Prijs: € 775,-
Inclusief: professionele begeleiding door IML; reddingsmateriaal; pannen en branders; 3 à 4 overnachtingen op campings; 5x trekkersdiner; 8x ontbijt; voorbespreking en persoonlijke tips voor de voorbereiding.
Exclusief: persoonlijke uitrusting; vervoer; 3x diner (uit eten in de pub); lunch en snacks; passende reisverzekering.
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).
Datum: 16 t/m 24 april 2022
Datum voorbespreking: n.t.b.
Aantal deelnemers: De reis gaat door bij minimaal 4 deelnemers. Maximum groepsgrootte 10 (inclusief 1 begeleider).
Bij de eerste informatiebief krijg je een gedetailleerde paklijst toegestuurd. De belangrijkste items bij een kampeerreis zijn comfortabele, stevige wandelschoenen, een goede rugzak en dito regenkleding, en een warm slaaponderkomen: tent, matje en slaapzak. In april wil je een drieseizoenenslaapzak meehebben en een matje met een zekere isolatiewaarde (dit valt enigzins te compenseren met een extra isolatiematje mocht je dat nu niet hebben). Aangezien we alles op onze rug meedragen, speelt gewicht een doorslaggevende rol in de keuze voor materiaal. Tenten worden daarom vaak gedeeld met 2 of soms 3 personen. Dit is niet verplicht. Er zijn tegenwoordig ook hele fijne lichtgewicht 1-persoonstenten.
Veel outdoormateriaal is ook te huur; denk aan tenten, maar ook rugzakken, slaapzakken en schoenen. Zeker als je het niet vaak nodig hebt, kan dit een goede optie zijn. Denk aan bedrijven zoals Base Camp en Start Hiking.
Heb je advies nodig over de aanschaf van nieuw materiaal, neem gerust contact met ons op.