Tour des Baronnies provençales
Trektocht langs gîtes - Frankrijk ***

Tussen de Alpen en de Mont Ventoux
Het massief van de Baronnies provençales is een laag- en middengebergte dat ligt tussen de Alpen en de Mont-Ventoux. Onze trekking begint in de Hautes-Alpes om te eindigen in de Drôme; een interessante overgang van een meer alpiene klimaat- en vegetatiezone naar een steeds meer Provençaals landschap. De trekking voert langs graatjes met prachtige uitzichtpunten en door bossen, maar ook langs lavendelvelden, olijfgaarden en kleine dorpen. Het is een interessante mengeling van natuur en cultuur in een historisch landschap. We slapen in vrij luxe gîtes op basis van halfpension.
Hoogtepunten:
- streekproducten: lavendel, olijven, wijn en fruit
- Gorges d’Ubrieux en Rocher Saint-Julien
- Provençaalse gastronomie
- oude vestingdorpen: Trescléoux en Orpierre
- mooie lange wandeldagen met schitterende vergezichten


Gieren spotten boven de kliffen
Miljoenen jaren geleden lag hier een zee die door de platentektoniek omhoog is gestuwd, vervolgens is het landschap gevormd door erosie en kronkelende rivieren. Het resultaat is een zeer afwisselend ruig landschap met groene valleien, uitgeslepen kloven en markante bergruggen. Ook de mens loopt hier al geruime tijd rond; al sinds 4000 voor Christus. In de 1e eeuw is het gebied sterk geromaniseerd wat terug te zien is aan de kleine oude vestingdorpjes, de aangelegde wegen en aan de land- en tuinbouw: olijfbomen, lavendelvelden, fruitgaarden, druiven, etc. De naam ‘Baronnies’ is ontstaan in de Middeleeuwen toen de baronnen van Mévouillon en Montauban heersten.
Sinds 2015 zijn de Baronnies provençales uitgeroepen tot ‘Parc naturel régional’ om zo de eigenheid en schoonheid van het gebied te beschermen. Kalksteen en mergel vormen twee zeer verschillende ondergronden waardoor er een omvangrijke soortenrijkdom is ontstaan voor zowel flora als fauna. Er komen verschillende soorten orchideeën voor, de pioenroos, maar ook wilde tijm, rozemarijn en lavendel. De kliffen worden bevolkt door een goed gedijende gierenpopulatie, maar ook de steenarend, gems, vleermuizen, wolf en verschillende reptielen kunnen gespot worden.
In de zomer is het hier veel te heet om te wandelen, maar het voor- en naseizoen zijn heerlijk. In oktober liggen de temperaturen tussen de 10 en 15 graden. Ook hier is het herfst, dus een bui en een frisse wind vallen niet uit te sluiten.
Deze reis is voor mensen die houden van overdag actief bezig zijn in combinatie met lekker eten in authentieke gîtes. De wandelingen zijn geschikt voor iedereen met een redelijk goede conditie en sterke benen. Het terrein is afwisselend van mooie bospaden, sluippaadjes, karrensporen tot aan rotsige graatjes. Dit is over het algemeen voor iedereen haalbaar. Verder lopen we met een lichte rugzak. Het belangrijkste is dus dat je conditie op peil is om lange dagen te wandelen. Op dag 3 en 7 doen we een dagtocht, dus aan ieder de keuze om aan te sluiten of om zijn eigen gang te gaan.
We hebben de reis zo opgebouwd dat we twee rustige dagen hebben aan het begin; tegen de 5 loopuren. De dagtocht in Orpierre is wel een flink lange wandeling met een steile klim, maar je kan ervoor kiezen iets anders te doen die dag, of enkel het beginstuk mee te gaan. De dagen erna staan er tussen de 6,5 en 7,5 uur op het programma, maar dan zijn onze benen al wat meer gewend. Elke dag hebben we wel een aantal klimmetjes en dalingen op het programma staan, dus thuis wat extra traplopen en squats oefenen is een goed idee!
We beginnen onze trekking in Serres, een charmant dorp dat als een spinnenweb rondom een donjon opgebouwd is. Serres ligt in een kloofdal van de Buëch en vormde vroeger een belangrijke toegangsweg naar Avignon, de pauselijke hoofdstad sinds de 14e eeuw. Via Trescléoux, komen we de tweede wandeldag aan in Orpierre, een waar klimmersdorp. Vroeger behoorde het domein toe aan de Prinsen van Oranje en is dus gelinkt aan onze huidige koning Willem van Oranje. Vroeger was het een protestants bolwerk, uniek in de regio. De kerken en kastelen in de regio hebben veel geleden onder de godsdienstoorlogen in de 16e en 17e eeuw, al is Orpierre grotendeels intact gebleven.
We blijven twee nachten overnachten in de gîte le Moulin d’Orpierre, prachtig gelegen net buiten het dorp te midden van de velden en aan de voet van de Crête de Chabre. De familie beheert ook een ecologische lavendelboerderij. Ieder kan zelf beslissen hoe ze de ‘vrije dag’ willen invullen: door Orpierre struinen, boekje lezen of met ons mee door de lavendelvelden de Crête de Chabre op, een flinke tour. Ook proberen we een rondleiding te organiseren op de boerderij en de velden.
Vanuit Orpierre lopen we de Drôme in richting Eygalayes. Daar slapen we in de Ferme du Casage. Deze boerderij doet nog altijd dienst als boerderij; ze hebben hun eigen koeien en een grote tuin en serre voor verse groente. Alles is hier afgestemd om zo respectvol mogelijk om te gaan met de natuur: energie, watervoorziening, planten en dieren. De dag erna komen we aan in Poët-en-Percip en slapen we in een rustig gelegen gîte tussen de olijfbomen, lavendel en thijm.
De laatste twee nachten verblijven we in Buis-les-Baronnies. Vlak voor dit dorp zien we de indrukwekkende kam van de Rocher Saint-Julien uitsteken in het landschap. Een mooie uitdaging voor klimmers en liefhebbers van Via Ferrata, maar ook wij kunnen lopend de top bereiken met wat klauterwerk. Vervolgens dalen we weer af en zullen we overnachten in de Gîte aan de voet van de kam waar ze met streekproducten weer een heerlijk diner voor ons zullen serveren.
De laatste dag maken we een dagtocht vanuit Buis-les-Baronnies: door olijfgaarden omhoog naar de plek bovenop de klif waar vroeger het kasteel van Ubrieux gestaan heeft. Wij hebben er in juni 2020 een familie gieren kunnen bewonderen, hopelijk zijn ze er nog. Vervolgens weer omlaag naar de Gorges d’Ubrieux en terug langs een klein kanaal dat nu gebruikt wordt om de olijfgaarden van water te voorzien.
De precieze uitvoering van het programma kan altijd beïnvloed worden door de weersvoorspelling, actuele informatie over het terrein, onverwachte veranderingen m.b.t. accommodaties en de fysieke en technische mogelijkheden van de deelnemers.
We overnachten in gîtes waar we vaak de kamers delen. De meeste gîtes hechten veel waarde aan de oorsprong van de ingrediënten van maaltijden. Ze koken vaak met eerlijke producten, vaak uit de regio of zelfs uit eigen tuin en land. Bij de Ferme du Casage krijg je rundervlees van hun eigen koeien. We verblijven op basis van halfpension en krijgen veel streekproducten voorgeschoteld. Wij kijken zelf erg uit naar de Provençaalse kookkunsten.
De gîtes zijn karakteristieke verblijven op erg mooie plekken. We slapen te midden van de lavendelvelden, tussen de runderen en op de heuvels met prachtig uitzicht! Overal kan er gedoucht worden. Voor de eerste nacht hebben we een hotel geboekt in Serres. Klik hieronder zeker ook de accomadaties aan; sommige zijn heel bijzonder!
In Orpierre en Buis-les-Baronnies blijven we twee nachten; hier hebben we één keer halfpension en kunnen we één keer zelf uit eten gaan. Ook op de aanreisdag kunnen we samen uit eten in Serres. We zullen in aanloop van de reis vragen hoe laat iedereen denkt aan te komen. De 3 avonden uit eten zijn niet inbegrepen.
Serre: Hotel Fifi Moulin
Trescléoux: Gîte du Mont-Garde
Orpierre 2x: Moulin d’Orpierre
Eygalayes: Ferme du Casage
Poët-en-Percip: Gîte du Lièvre
Buis-les-Baronnies 2x: La Fontaine d’Annibal
Verzamelpunt: hotel Fifi Moulin in Serres, aankomst in de middag of avond
Heen- en terugreis:
Onze trekking loopt van Serres naar Buis-les-Baronnies. Serres is met de trein bereikbaar; vanuit Parijs neem je dan de nachttrein naar Veynes-Devoluy en dan nog een regionale trein (15 min) naar Serres. Ben je met het openbaar vervoer, dan kan je ervoor kiezen van uit Buis-les-Baronnies met de bus via Nyons terug te reizen naar Montélimar en daar de TGV te pakken richting Parijs.
Voor degene die de auto geparkeerd hebben in Serres kunnen we een gemeenschappelijke taxi regelen die ons in ruim een uur terugrijdt naar Serres. De kosten hiervan liggen rondom de 25 euro per persoon.
Heb je vragen over de aan- of afreis en/of heb je hulp nodig bij het boeken, stuur ons dan een mail: info@bergbeleving.nl.
Handige website om je reis te regelen:
- overzicht: Rome2Rio
- trein: treinreiswinkel of Deutsche Bahn
- bus: flixbus
- auto: ANWB routeplanner
- vliegtuig: skyscanner
DEZE REIS WORDT VERSCHOVEN NAAR HET NAJAAR 2022.
Prijs: € 1160,- (richtprijs, onder voorbehoud)
Inclusief: professionele begeleiding; reddingsmateriaal; 7x overnachting in vrij luxe gîtes; 1x overnachting in hotel; 5x halfpension (8x ontbijt); .
Exclusief: persoonlijke uitrusting; vervoer; lunch en snacks; 2x uit eten; passende reisverzekering (verplicht); annuleringsverzekering (optioneel).
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).
Datum: september/oktober 2022 (9 dagen)
Datum voorbespreking: n.t.b.
Aantal deelnemers: De reis gaat door bij minimaal 5 deelnemers. Maximum groepsgrootte 12 (inclusief begeleiding).