Tour des Baronnies provençales

Trektocht langs gîtes - Frankrijk ***

Tussen de Alpen en de Mont Ventoux

Het massief van de Baronnies provençales is een laag- en middengebergte dat ligt tussen de Alpen en de Mont-Ventoux. Onze trekking begint in de Hautes-Alpes om te eindigen in de Drôme; een interessante overgang van een meer alpiene klimaat- en vegetatiezone naar een steeds meer Provençaals landschap. De trekking voert langs graatjes met prachtige uitzichtpunten en door bossen, maar ook langs lavendelvelden, olijfgaarden en kleine dorpen. Het is een interessante mengeling van natuur en cultuur in een historisch landschap. We slapen in vrij luxe gîtes op basis van halfpension. 

Hoogtepunten:

Gieren spotten boven de kliffen

Miljoenen jaren geleden lag hier een zee die door de platentektoniek omhoog is gestuwd, vervolgens is het landschap gevormd door erosie en kronkelende rivieren. Het resultaat is een zeer afwisselend ruig landschap met groene valleien, uitgeslepen kloven en markante bergruggen. Ook de mens loopt hier al geruime tijd rond; al sinds 4000 voor Christus. In de 1e eeuw is het gebied sterk geromaniseerd wat terug te zien is aan de kleine oude vestingdorpjes, de aangelegde wegen en aan de land- en tuinbouw: olijfbomen, lavendelvelden, fruitgaarden, druiven, etc. De naam ‘Baronnies’ is ontstaan in de Middeleeuwen toen de baronnen van Mévouillon en Montauban heersten.

Sinds 2015 zijn de Baronnies provençales uitgeroepen tot ‘Parc naturel régional’ om zo de eigenheid en schoonheid van het gebied te beschermen. Kalksteen en mergel vormen twee zeer verschillende ondergronden waardoor er een omvangrijke soortenrijkdom is ontstaan voor zowel flora als fauna. Er komen verschillende soorten orchideeën voor, de pioenroos, maar ook wilde tijm, rozemarijn en lavendel. De kliffen worden bevolkt door een goed gedijende gierenpopulatie, maar ook de steenarend, gems, vleermuizen, wolf en verschillende reptielen kunnen gespot worden.

In de zomer is het hier veel te heet om te wandelen, maar het voor- en naseizoen zijn heerlijk. In oktober liggen de temperaturen tussen de 10 en 15 graden. Ook hier is het herfst, dus een bui en een frisse wind vallen niet uit te sluiten.

Foto's