Midweek in de Allgäu - Oostenrijk (vol)

Sneeuwschoentocht langs twee hutten*** - 17 t/m 21 januari 2022

Mini-vakantie op sneeuwschoenen

Tijdens de sneeuwschoentocht in het Kleinwalsertal bevinden we ons in de magische witte bergwereld van het Bregenzerwald in de Allgäuer Alpen. Dit dal in het westelijke puntje van Oostenrijk staat bekend als een “Schneelöcher”, een gebied waar relatief veel sneeuw valt. We maken hier een vierdaagse trekking langs twee berghutten, ook bekend als de Schwarzwasserrunde. Naast lekker wandelen, zullen we ook aandacht besteden aan materiaal, looptechniek, tochtenplanning en het gebruik van de lawine-drie-eenheid. 

Hoogtepunten:

Sneeuwvangende toppen in de Allgäu

Het Kleinwalsertal ligt in de Allgäuer Alpen in Oostenrijk aan de grens met Duitsland. Om anders dan te voet het dal binnen te komen moet je door het Duitse Oberstdorf reizen. Er zijn ooit plannen geweest om een tunnel te graven richting Sankt Anton en Lech, maar gelukkig is dat niet doorgegaan omwille van de bescherming van de flora en fauna. Door het dal stroomt de rivier Breitlach met water afkomstig uit riviertjes vanuit de zijdalen.

Het Kleinwalsertal ligt gemiddeld op 1100m, maar wordt omringt door de hoge toppen van de Allgäuer Alpen. De hoogste heet Großer Widderstein (2533m) en scheidt het dal van de rest van Oostenrijk. Rondom onze hutten liggen onder andere de Hoher Ifen (2230m), Hählekopf (2058m), Grünhorn (2034m) en de Diedamskopf (2090m). Deze bergen zijn de eerste toppen die de neerslag vanuit het westen opvangen, vandaar ook dat dit dal vrij veel sneeuw ontvangt.

Foto's